Ti nybakte rykende ferske spørsmål om brød og bakst. Klarer du alle?
Publisert 10.01.2025
Lett oppvarming: Hva er et annet ord for pariserloff?
Bagett
Fra hvilket oldtidsrike stammer uttrykket "Gi folket brød og sirkus!"?
Romerriket (panem et circenses på latin)
Han het Sebastian til fornavn og levde i Tyskland på 1800-tallet. Han var lege og prest, men for ettertiden mest kjent for brødet av sammalt hvetemel som fortsatt bærer hans etternavn.
Sebastian Kneipp (Kneippbrød)
Hva slags brød var det mest vanlig å spise til hverdags i Norge i Middelalderen?
Flatbrød
Hvilke proteiner i hvetemel er det som danner sterke, elastiske nettverk når man elter deigen?
Gluten
Hvilket svensk selskap som er den dominerende aktøren innen sin nisje også i Norge, het opprinnelig AB Skellefteå Spisbrödsfabrik?
Wasabröd AB (Knekkebrød) - (Wasa godkjennes også som riktig svar)
Hva heter den italienske pizzaen fra Napoli som er dekket med kun tomater, mozzarella og basilikum?
Pizza Margherita
Hvilken figur fra en kjent og kjær norsk komiserie er kjent for sitater som bl.a. "Klapp igjen brødsaksa di nå a, Kjell!"?
Benny (Olsenbanden)
Hva slags kornslag brukes for å bake ankerstokk, og hvilket land kommer denne brødtypen fra?
Rug. Skottland.
Hva heter de tradisjonelle indiske brødleivene som inneholder bl.a. yoghurt og bakes i en Tandoor-ovn?
Nanbrød