Ønsker du å bli en bedre quizzer eller å gjøre det bra på neste skoleprøve? Loci er en puggemetode som brukes bl.a. av deltagere i hukommelseskonkurranser som «The World Memory Championships». I TV-serien «Sherlock», brukes den til og med av mesterdetektiven selv for å huske detaljer og oppklare saker (se f.eks. episode 2, sesong 2 «The Hounds of Baskerville» dersom du vil se hvordan han gjør det).
Minnepalass
Loci-metoden går i korte trekk ut på å koble lister du ønsker å pugge ved å knytte dem opp i mot steder du har lagret i hukommelsen, og deretter reise mentalt fra sted til sted for å forankre informasjonen. Dette gjør du ved å først lage et såkalt «minnepalass». Her er det essensielt at stedene du bruker er plasser du kjenner svært godt. F.eks. hjemmet ditt, uteområdet ved hytta eller en spasertur du går hver dag (f.eks. på vei til jobb).
Illustrasjonsfoto: Dreamstime.com.
I eksemplet over er 10 lokasjoner i stuen plukket ut og nummerert. (Du kan velge flere lokasjoner og flere minnepalass etterhvert, men det kan være lurt å starte i det små til å begynne med).
1. På TVen
2. I godstolen
3. På kaffebordet
4. På maleriet over peisen
5. I peisen
6. På takviften
7. I vinduet
8. På spisebordet
9. I sofaen
10. I kjøleskapet
Videre kan det være smart å velge lokasjonene i en rekkefølge det er enkelt å følge. Fra venstre mot høyre, og fra øverst mot nederst i rommet er et godt tips.
Gå gjennom minnepalasset du har laget noen ganger i sinnet til du husker alle lokasjonene. «Reis» gjennom alle i samme rekkefølge hver gang fra 1 til 10.
Finn noe du ønsker å lære
Nå er tiden kommet for å knytte minnepalasset til noe du ønsker å lære. Det være seg til en historie eller fysikkprøve på skolen, eller f.eks. en quiz. I dette eksemplet har vi valgt den norske kongerekka:
1. Harald Hårfagre
2. Eirik Blodøks
3. Håkon den gode
4. Harald Gråfell
Osv.
Start med å knytte først punkt på listen med første lokasjon i minnepalasset.
Her er det om å gjøre å bruke assosiasjoner og bilder for å forankre informasjonen i hukommelsen på best mulig måte. Humor hjelper! Se f.eks. for deg noen du vet om med Harald til navn fylle hele TV-ruten med sin overdrevne komisk lange hårmanke. I godstolen sitter Eirik med ei svær øks i fanget. På kaffebordet står Håkon ved siden av en eske Kong Haakon konfekt (konfekt smaker jo godt – Håkon den gode!). På maleriet over peisen ser du Harald igjen, men denne gang har han på seg en diger grå fell på ryggen.
Fortsett slik til du har gått gjennom hele listen. Nå er det bare å reise gjennom minnepalasset fra hukommelsen og se for seg de 10 kongene om igjen og om igjen. Det blir lettere med øvelse, så ikke gi opp om det er vanskelig de første gangene.